Douwe Egberts zet zich in om te recyleren

 

Ons doel is om 100% van de aluminium capsules te recycleren.

Met het Partnerschap voor de Recyclage van koffiecapsules en met jou.

 

Lees meer over duurzaamheid

Hoe recycleer ik mijn capsules?

 

Vanaf 1 januari 2023 kunnen jouw aluminium capsules van Douwe Egberts worden gesorteerd in de nieuwe blauwe zak (PMD) voor recycling.

Het behoud van het milieu en de natuurlijke hulpbronnen is een gedeelde verantwoordelijkheid. Deze nieuwe recyclingoplossing is het resultaat van een partnerschap tussen Douwe Egberts, andere toonaangevende merken van aluminium koffiecapsules, en Fost Plus.  

Het doel van dit nieuwe partnerschap met Fost Plus is om het sorteren te vergemakkelijken voor consumenten van koffiecapsules die de PMD-zak al dagelijks gebruiken, en zo bij te dragen tot de circulaire economie en tegelijk de ecologische voetafdruk te verkleinen. Capsules kunnen nu worden gesorteerd in de PMD-zak, thuis, op het werk of overal waar koffie wordt gedronken. Met dit nieuwe partnerschap willen we bijna alle koffiecapsules die in België geconsumeerd worden, recyclen.

 

 

 

 

1. Vanaf wanneer kan ik mijn capsules in de blauwe zak (PMD) doen? 

Vanaf 1 januari 2023 kunnen alle koffiecapsules worden gesorteerd in de Nieuwe Blauwe Zak (PMD) voor recycling.

2. Moet ik de koffiecapsule leeg maken of wassen voordat ik hem in de blauwe zak (PMD) doe?

Nee, de capsule kan worden gerecycled als er nog koffiedik in zit. U kunt er natuurlijk voor kiezen de capsule te legen voordat ze in de blauwe zak gaan, als u het koffiedik bijvoorbeeld als meststof willen gebruiken. 

3. Kan de ophaaldienst mijn zak weigeren omdat er capsules in zitten? 

Nee.

4. Zijn de huidige capsule-recyclingsystemen niet goed genoeg?

Tot nu toe bestond er geen gemeenschappelijk recyclingsysteem voor alle producenten of distributeurs van capsules op de Belgische markt. Het Fost Plus-systeem voor inzameling, sortering en recycling is uiterst efficiënt. Huis-aan-huis-inzameling speelt een sleutelrol in de succesvolle inzameling van PMD's. Dit systeem is uniform in heel België: overal gelden dezelfde sorteerregels, ook op het werk en in de vrije tijd.   

 

5. Wat verandert deze maatregel voor mij?

De maatregel beantwoordt aan een sterke vraag van de consumenten om te kunnen bijdragen tot het behoud van ons milieu zonder hun gewoonten te moeten veranderen. U hoeft niet te reizen, geen opslagruimte te zoeken of een nieuw systeem te leren gebruiken.

6. Wat win ik met het recyclen van mijn koffiecapsules?

Door uw gebruikte koffiecapsules thuis, op het werk of op een andere plaats waar koffie wordt geconsumeerd in de Nieuwe Blauwe Zak te deponeren, kunt u er zeker van zijn dat er op een efficiënte manier voor wordt gezorgd. U draagt bij tot het behoud van het milieu. Bovendien hebben we allemaal een blauwe zak thuis, dus we weten hoe we die moeten gebruiken. Door het toevoegen van koffiecapsules zal de behoefte aan opslag of aankoop van blauwe zakken niet toenemen.

7. Wat wordt er gedaan met het gerecycleerd aluminium?

Het gerecycleerd aluminium wordt collectief herwerkt en steeds opnieuw gebruikt. De meeste gerecycleerde capsules gaan terug naar de algemene aluminiumstroom om nieuwe aluminiumproducten te worden, zoals verpakkingen voor levensmiddelen of non-foodproducten zoals blikjes of bakjes, of producten zoals auto- of fietsonderdelen.