Veelgestelde-vragen

Onze Consumentenservice is te bereiken op werkdagen van 8 tot 18 uur.

Neem contact met ons op:
Telefoonnummer: 0800-94721 (gratis)
Email: Contact*

*Door de gegevens in de link in te vullen, kan je een bericht sturen naar de Consumentenservice. Wij proberen deze binnen enkele werkdagen te beantwoorden.

 

VEELGESTELDE VRAGEN

Hier kun je terecht om het juiste antwoord te vinden op je vraag. Mocht je toch niet geholpen worden met deze vragen dan kan je bellen met de consumentenservice of een email sturen.

1. Hoe kan je koffie best bewaren?

Het geheim om lang van koffie te genieten is: koel bewaren. Douwe Egberts beveelt aan om het pakje na het openen meteen weer te sluiten, luchtdicht te verpakken in een blik en daarna te bewaren in de koelkast. Zo beleef je extra plezier aan je kopje, want je weet dat je de koffie op z'n best proeft. Om de smaak en het aroma zo optimaal mogelijk te drinken, gebruik je het pakje best binnen 3 weken na het openen.

2. Hoeveel kopjes haal je uit een pakje gemalen koffie?

Met een pakje van 250 gram kan je ongeveer 40 kopjes maken. Uiteraard hangt dit ook af van de hoeveelheid koffie die je gebruikt voor je persoonlijke smaak.

3. Hoe maak je koffie en welke koffiesoort hoort daarbij?

Er zijn verschillende mogelijkheden, sommige zijn cultureel bepaald. Het meest verspreid zijn de filter- en cafetière-methode. Vandaag de dag neemt ook de espresso-methode een hoge vlucht. Welke methode jij ook kiest, belangrijk is dat je de correcte maalgrootte gebruikt om juiste smaak te verkrijgen.

4. Waarom is de maalgrootte zo belangrijk en welke moet ik dan kopen?

De grootte van het maalsel heeft een aanzienlijk effect op de kwaliteit van de smaak. Als je de koffie op z'n best wil, moet je altijd nagaan of de korreltjes wel de correcte grootte hebben voor het apparaat of de methode die jij gebruikt. Malen opent de celwanden van de koffiebonen zodat ze de smaak tijdens het zetten kunnen loslaten. Elke zetmethode kent variaties in zettijd en temperatuur van het water. Vaak is er ook een verschil tussen hard en zacht water. Daarom is er dus telkens een ander maalsel nodig.

5. Hoe kies je het maalsel?

Hoeveel smaak de koffieboon loslaat hangt af van:

  • de fijnheid van het maalsel
  • de verhouding tussen de hoeveelheid water en koffie
  • hoe lang het maalsel in contact komt met het water

Algemeen gezien: hoe korter de zettijd, hoe fijner maalsel je nodig hebt om een optimale smaak te krijgen. Hoe langer de zettijd, hoe groffer het moet zijn. Fijn maalsel geeft meer smaak prijs aan de oppervlakte van het korreltje en de essentiële oliën worden sneller gelost. Om te vermijden dat de smaak te sterk wordt, heb je bij langere zetmethodes dus een groffer maalsel nodig.Wie een espresso maakt, kan in 20 seconden een kopje zetten, dus moet de koffie uiterst fijn gemalen zijn. Als de fijnheid van de korreltjes niet overeenstemt met de methode kan je een bittere, te sterke koffie krijgen, of net een flauwe, slappe kop die alle smaak mist.

6. Zitten er in koffie additieven, zoals bewaarmiddelen?

Neen, koffie is altijd 100% natuurlijk. Koffie is eenvoudigweg het zaad van de koffieplant, namelijk de koffieboon die gebrand en gemalen wordt. Decafeïne koffie of cafeïnevrije koffie is koffie waar de cafeïne uitgehaald is. Koffie blijft vers dankzij de vacuüm verpakking en daarom zijn er geen bewaarmiddelen nodig. Mocht je toch ooit koffie zien waar additieven in zitten, dan moet dat op de verpakking vermeld staan.

7. Hoe zit dat juist met cafeïne?

Cafeïne is een natuurlijke stof die voorkomt bij tal van verschillende planten waaronder ook die planten die voor koffie, thee en cacao zorgen. Cafeïne is maar één van de 1500 stoffen die het onderscheidende karakter van koffie uitmaken en die voedingsexperts op vandaag hebben kunnen isoleren. Het belangrijkste effect van cafeïne is een lichte stimulatie van het zenuwstelsel. Dit kan leiden tot een energiek gevoel en minder vermoeidheid. Het kan ook een gunstig effect hebben op de concentratie en het reactievermogen. Het effect van cafeïne hangt af van het lichaamsgewicht en andere lichamelijke eigenschappen. Maar er is meer. Recente onderzoeken aan de Universiteiten van Bristol (UK) en Maastricht (NL) hebben uitgewezen dat cafeïne een positief effect op het lange-termijn-geheugen kan hebben. Twee kopjes koffie ’s morgens zouden het concentratie- en coördinatievermogen aanzienlijk verbeteren. Om informatie te kunnen opslaan in het langetermijngeheugen, hebben onze zenuwcellen veel calcium nodig. Cafeïne verhoogt het calciumgehalte in onze zenuwcellen. Bovendien bevordert cafeïne de groei van de vertakkingen onderaan elke zenuwcel. Op die manier ontstaan nieuwe verbindingen met andere cellen.

8. Is koffie slecht voor de gezondheid?

Er is geen eenduidig bewijs dat een matige hoeveelheid koffie slecht is voor de gezondheid. Al sinds de ontdekking van koffie worden er geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven. De moderne wetenschap erkent de effecten van cafeïne, zoals stimulatie van de stofwisseling en een verbetering van het reactievermogen. Een normaal gebruik van koffie heeft geen negatief effect op een gezond persoon, hoewel niet iedereen eenzelfde hoeveelheid cafeïne even goed kan verdragen. Sommigen drinken ’s avonds laat koffie en vallen zonder problemen in slaap, anderen blijven er wakker van. Dit geldt ook voor thee, waar ook cafeïne in zit.

9. Zitten er caloriëen in koffie?

Neen, maar een wolkje melk en een klontje suiker zorgen natuurlijk wel voor wat caloriëen.

10. Hoeveel landen in de wereld verbouwen koffie?

Koffie groeit uitsluitend in subtropische en tropische gebieden. Tegenwoordig bevat de wereldwijde koffieproducerende gordel zowat 70 landen die betrokken zijn bij het verbouwen. Die gordel bevindt zich tussen 23° noorderbreedte en 25° zuiderbreedte.
Brazilië is 's werelds grootste koffieproducent. De Brazilianen zorgen gemiddeld voor 56,6% van de totale wereldproductie. Vietnam volgt op de tweede plaats met 25,2% en daarna komt Indonesië met ongeveer 10,1%.

11.Waarom is Douwe Egberts koffie een melange?

Koffie is een natuurlijk product en om ervoor te zorgen dat elk pakje een zelfde smaak, aroma en kwaliteit heeft, moeten de koffiebonen gemengd en gebrand worden. De melange samenstellen en het branden vereist puur vakmanschap en jaren ervaring. En daarom smaakt elk kopje Douwe Egberts naar... een perfect kopje Douwe Egberts."

 

12.Ik heb Douwe Egberts capsules gekocht die te gebruiken zijn met het systeem van Nescafé® Dolce Gusto®*. Voor welke machines zijn deze geschikt?

Je kan de Douwe Egberts capsules gebruiken in volgende machines: Krups Piccolo, Delonghi Piccolo, Delonghi Circolo FS, Delonghi Melody 3, Krups MiniMe, Delonghi MiniMe, Krups Genio 2, Delonghi Jovia, Krups Oblo, Delonghi Stelia, Krups Stelia, Krups Drop, Delizio Twin, Krups Movenza, Delonghi Eclipse, Delonghi Colors, Krups Lumio

 

* Merken van een derde partij die niet is verbonden met JACOBS DOUWE EGBERTS Belgium BV